Mióta rátaláltam a receptre (innen), nem nagyon van olyan házibuli vagy céges batyus jellegű mulatság, ahova ne vinnék belőle. Nem tudom, mennyi ideig áll el, mert még sose maradt belőle.
Ráadásul egyszerű is, csak a vége kicsit macerás, de elrontani csak akkor lehet, ha az ember lánya közben vasal, DVD-ről Johnny Deppet és Juliette Binoche-t nézi a Csokoládéban, és csak akkor kap a fejéhez, hogy mintha valami lenne a sütőben, amikor ők is szeletelni kezdik a csokitortát.
Szerencsére felmelegítés közben megpuhul, csak utána gyorsan meg kell enni, és akkor persze megégeti a szájpadlást.
A lényeg:
45 dkg liszt
2,5 dl langyos víz
1 teáskanál méz
fél élesztő (fél tégla, azt hiszem)
vegeta
fokhagymás/fűszeres vaj (1 hurka, nagyjából 10 dkg)
tetszés szerinti szeletelt sajt (a lapka típusú szeletelt sajtnál egy szelet kettőt ér, mert nagyok és ketté kell őket vágni), nekem általában 8-10
Az élesztőt a mézes vízben megfuttatni, a sós (vegetás) liszttel össze gyúrni, kelni hagyni. A kelt tészából két hosszúkás cipót gyúrni (nagyjából olyan vastagságút, mint a francia bagett), és szépen (sütőpapíron) megsütni. A belinkelt recept 350 fokot ír, de ez nyilván Fahrenheit, és azt sosem tanultam meg átváltani Celsiusra, mert a Fahrenheit-skálának semmi értelme! Nemcsak máshol kezdődik, de a beosztása is eltérő, és ettől csak ideges leszek, másrészt meg a gázsütőn amúgy is hogy lehet fokot állítani? Szóval szépen meg kell őket sütni, de nem teljesen pirosra, csak addig, amíg vászonszínűből ígéretes színre kezdenek váltani. Akkor jön az olvasztott fokhagymás vaj.
A halványsárga kenyérkéket az olvasztott vajjal (nem muszáj hülyebiztos előre fokhagymázott hurkaformájú fűszervajat venni, lehet teljesen egyszerű teavaj, belenyomott fokhagymával, de az fontos, hogy vaj legyen. Ez nem lesz kalóriaszegény fitnesszcsoda, kár csalni a margarinnal, mert nem ugyanolyan.) picit megkenni, és még öt percre a sütőbe visszatolni. Utána kivenni, kicsit hűlni hagyni, és később 8-10 helyen beirdalni. Illetve hát majdnem felszeletelni, hogy csak az alján maradjon egyben. A szeletek közé még olvasztott vajat kenni, és egy-egy szelet sajtot helyezni. Ha ez kész, vissza a sütőbe, még kb 10 percre, közben NEM Johnny Deppet bámulni, konyhaajtót lehetőség szerint becsukni, mert az egész kerületnek fokhagymaszaga lesz, és amikor kész, sikereket learatni.
Ennyi!
Ráadásul egyszerű is, csak a vége kicsit macerás, de elrontani csak akkor lehet, ha az ember lánya közben vasal, DVD-ről Johnny Deppet és Juliette Binoche-t nézi a Csokoládéban, és csak akkor kap a fejéhez, hogy mintha valami lenne a sütőben, amikor ők is szeletelni kezdik a csokitortát.
Szerencsére felmelegítés közben megpuhul, csak utána gyorsan meg kell enni, és akkor persze megégeti a szájpadlást.
A lényeg:
45 dkg liszt
2,5 dl langyos víz
1 teáskanál méz
fél élesztő (fél tégla, azt hiszem)
vegeta
fokhagymás/fűszeres vaj (1 hurka, nagyjából 10 dkg)
tetszés szerinti szeletelt sajt (a lapka típusú szeletelt sajtnál egy szelet kettőt ér, mert nagyok és ketté kell őket vágni), nekem általában 8-10
Az élesztőt a mézes vízben megfuttatni, a sós (vegetás) liszttel össze gyúrni, kelni hagyni. A kelt tészából két hosszúkás cipót gyúrni (nagyjából olyan vastagságút, mint a francia bagett), és szépen (sütőpapíron) megsütni. A belinkelt recept 350 fokot ír, de ez nyilván Fahrenheit, és azt sosem tanultam meg átváltani Celsiusra, mert a Fahrenheit-skálának semmi értelme! Nemcsak máshol kezdődik, de a beosztása is eltérő, és ettől csak ideges leszek, másrészt meg a gázsütőn amúgy is hogy lehet fokot állítani? Szóval szépen meg kell őket sütni, de nem teljesen pirosra, csak addig, amíg vászonszínűből ígéretes színre kezdenek váltani. Akkor jön az olvasztott fokhagymás vaj.
A halványsárga kenyérkéket az olvasztott vajjal (nem muszáj hülyebiztos előre fokhagymázott hurkaformájú fűszervajat venni, lehet teljesen egyszerű teavaj, belenyomott fokhagymával, de az fontos, hogy vaj legyen. Ez nem lesz kalóriaszegény fitnesszcsoda, kár csalni a margarinnal, mert nem ugyanolyan.) picit megkenni, és még öt percre a sütőbe visszatolni. Utána kivenni, kicsit hűlni hagyni, és később 8-10 helyen beirdalni. Illetve hát majdnem felszeletelni, hogy csak az alján maradjon egyben. A szeletek közé még olvasztott vajat kenni, és egy-egy szelet sajtot helyezni. Ha ez kész, vissza a sütőbe, még kb 10 percre, közben NEM Johnny Deppet bámulni, konyhaajtót lehetőség szerint becsukni, mert az egész kerületnek fokhagymaszaga lesz, és amikor kész, sikereket learatni.
Ennyi!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése